Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα γρίπη στην Ελλάδα - Έγκυρες πληροφορίες από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς είναι λίγο διαφορετικό.
Τι θα κάνουμε μ' αυτή τη νέα γρίπη; Τι συμβαίνει; Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αποφύγουμε μια πανδημία;

Μπορείτε να διαβάσετε τις τελευταίες οδηγίες για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), στην Ελλάδα, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ακολουθώντας το παρακάτω link:

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.-Νέα γρίπη Α

Όσον αφορά τις εγκυκλίους και τις δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, μπορείτε να ενημερωθήτε στη διεύθυνση:

Ενημέρωση για τη νέα γρίπη Α(Η1Ν1)

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε παρακάτω τη σχετική εγκύκλιο με τις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
(Ε.Κ.ΕΠ.Υ.)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αύγουστος 2009

Αγαπητέ,

Η πανδημία από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)v παρουσιάζεται, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν στο σύνολο των χωρών της ανθρωπότητας.
Με τον όρο “πανδημία γρίπης” χαρακτηρίζεται μία επιδημία με παγκόσμια εξάπλωση που προκαλείται από ένα νέο ιό της γρίπης και προσβάλλει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό.
Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν 3 πανδημίες: η ισπανική γρίπη το 1918, η ασιατική γρίπη το 1957 και η γρίπη του Hong Kong το 1968.
Στη χώρα μας αναμένεται τα κρούσματα πιθανόν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα που υπάρχει η εποχική γρίπη και ταυτόχρονα ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους είναι αυξημένος.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σχολεία αποτελούν έναν χώρο ιδιαίτερης προσοχής για την εξέλιξη της επιδημίας της γρίπης στην κοινότητα γιατί είναι γνωστό ότι τα παιδιά συμμετέχουν σημαντικά στη μετάδοση της νόσου τόσο λόγω της φυσιολογίας τους όσο και λόγω της κοινωνικής τους συμπεριφοράς (περισσότερος συγχρωτισμός και στενή επαφή μεταξύ τους λόγω παιχνιδιών).
Η παρούσα επιστολή στοχεύει να σας ενημερώσει για το νέο ιό γρίπης καθώς και για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσετε κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής περιόδου σχετικά με την πανδημία από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)v.

Α. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ

Τι είναι ο νέος ιός γρίπης Α(Η1Ν1)v
• Ο νέος ιός της γρίπης A(H1N1)v που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια που προέρχονται από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων.

Συμπτώματα που προκαλούνται από το νέο ιό
• Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
o αιφνίδια έναρξη πυρετού -συνήθως πάνω από 38 0C – και
o συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος)
o πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος κλπ, ενώ
o μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα, όπως έντονο αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και έμετοι κυρίως στα νεότερης ηλικίας παιδιά
• Ο ιός μπορεί να προσβάλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει πνευμονία.
• Ανοσοκατασταλμένα άτομα, έγκυες, βρέφη, άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος και ηλικιωμένοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές.

Τρόποι μετάδοσης του ιού
Ο νέος ιός γρίπης A(H1N1)v μεταδίδεται με τους ίδιους τρόπους που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη:
• μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται ή μιλάει, αλλά και
• έμμεσα με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες και μέσω αυτών υπάρχει δευτερογενής μετάδοση σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτές. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μολύνονται γιατί με τα χέριά τους αγγίζουν το στόμα, την μύτη ή τα μάτιά τους.

Μεταδοτικότητα του ιού
Η περίοδος μεταδοτικότητας της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1)v, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι από μια ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Σημειώνεται ότι η περίοδος μεταδοτικότητας μπορεί να είναι πιο παρατεταμένη στα παιδιά και ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Πως μπορώ να προστατευτώ από τη νόσο;
• Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους. Αν δε διαθέτετε χαρτομάντιλο φτερνιστείτε στον αγκώνα σας και όχι στην παλάμη σας
• Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ είναι επίσης αποτελεσματικά. Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση
• Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο
• Μην πηγαίνετε στη δουλειά εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους, ενημερώνοντας την υπηρεσία σας

Περισσότερες πληροφορίες για τη γρίπη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): www.keelpno.gr καθώς και τηλεφωνικά στο νούμερο 1135.

Β. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εκδώσει ειδική εγκύκλιο με θέμα: «Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1)v στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες» την οποία θα βρείτε στο σχολείο που υπηρετείτε με την έναρξη της σχολικής περιόδου και οφείλετε να τη μελετήσετε.

Σημαντικά σημεία της εγκυκλίου είναι ότι:
• Σε κάθε σχολείο πρέπει να συσταθεί ομάδα γρίπης με έναν υπεύθυνο «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και την τήρηση των διατάξεων της εγκυκλίου και την αντιμετώπιση παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
• Σε κάθε σχολείο πρέπει να καθοριστεί ένας χώρος στον οποίο θα παραμένουν παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης μέχρι να απομακρυνθούν από το χώρο του σχολείου.

Στα κύρια καθήκοντα του κάθε εκπαιδευτικού περιλαμβάνονται:
• Η Εφαρμογή των κανόνων υγιεινής τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και παρακολούθηση και εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή εφαρμογή τους.
• Η παρακολούθηση των παιδιών έτσι ώστε αν κάποιο εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να φροντίσει για την έγκαιρη απομάκρυνσή του από την αίθουσα διδασκαλίας και τη μεταφορά του στον καθορισμένο γι’ αυτό το σκοπό χώρο.
• Η ενεργός συμμετοχή του στην εφαρμογή των συστάσεων της εγκυκλίου.
• Η παραμονή του στο σπίτι σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα γρίπης.












Αυτά για την ώρα,
χωρίς πανικό, αλλά, ωστόσο, με διάθεση ρεαλισμού.

Και μην ξεχνάτε : "Όλα είναι θέμα παιδείας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου