Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Σταφυλόκοκκος






















Ο Σταφυλόκοκκος
ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι. Κάτω απο το μικροσκόπιο το βακτήριο του σταφυλόκοκκου φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία.
Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 31 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζούν κυρίως στο δέρμα στη μύτη και στον φάρυγγα.
Οι σταφυλόκοκκοι δεν έχουν έλυτρο, βλεφαρίδες, δεν σχηματίζουν σπόρους και δεν κινούνται. Διακρίνονται στο σταφυλόκοκκο τον χρυσίζοντα, το σταφυλόκοκκο τον λευκό και το σταφυλόκοκκο τον κιτρινόχρωμο.

Οι περισσότερες μολύνσεις απο σταφυλόκοκκο είναι ακίνδυνες και θεραπεύονται με αντιβιοτικά.


















Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και άλλοι σταφυλόκοκκοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μολύνσεις διαφόρων ιστών και οργάνων εκ των οποίων μερικές απειλούν τη ζωή και μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο, όπως:
μολύνσεις του δέρματος, μολύνσεις των οστών, μολύνσεις σε πληγές εγχειρισμένων ασθενών, πνευμονία, σηψαιμία.

Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου γίνεται με αντιβιοτικά, κυρίως πενικιλλίνη, μεθικιλλίνη, ερυθρομυκίνη και τετρακυκλίνες. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση των αντιβιοτικών γιατί ο σταφυλόκοκκος αποκτά γρήγορα ανθεκτικότητα σ` αυτά.

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

1 σχόλιο: