Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Πνευμονιόκοκκος και γρίπη









Ο πνευμονιόκοκκος
είναι ένα βακτήριο που αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης επικίνδυνων βακτηριακών λοιμώξεων σε παιδιά μεχρι την ηλικία των 5 ετών και ενήλικες άνω των 60 ετών.

Ο πνευμονιόκοκκος επίσης αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες της πνευμονίας. Προκαλεί συχνά και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος σ’ όλες τις ηλικίες, όπως ωτίτιδα και παραρρινικολπίτιδα.
Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι μία από τις συχνότερες μορφές πνευμονίας. Παρατηρείται συνήθως έπειτα από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα κυριότερα συμπτώματα της πνευμονίας είναι πυρετός, ρίγος, πόνος στον θώρακα, βήχας με πτύελα και δυσκολία στην αναπνοή.
Η νόσος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή, όμως για πολλά άτομα είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Αναπτύσσουν συχνότερα πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις και συνήθως βαρύτερης μορφής τα άτομα:

• Ηλικίας άνω των 65 ετών.
• Με χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα).
• Με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
• Σε κλειστές κοινότητες (γηροκομεία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων).
• Παιδιά άνω των 2 ετών με χρόνια νοσήματα.
• Παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Γρίπη και πνευμονιόκοκκος
Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί αλλοιώσεις στον βρογχικό βλεννογόνο και μείωση τοπικής αντίστασης. Έτσι τα μικρόβια σε κάποιο στάδιο βρίσκουν ευκαιρία να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν πνευμονία. Συνεπώς η χρήση του αντιγριππικού εμβολίου, εκτός από τη λοίμωξη, προφυλάσσει και από τις επιπλοκές της.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται την περίοδο Οκτώβριο/Νοέμβριο.
Η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη ευθύνεται για πολλές σοβαρές επιπλοκές, όπως: απώλεια ακοής, σηψαιμία, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.
Η προφύλαξη από την πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 1 εκατομμύριο παιδιά ετησίως κάτω των 5 ετών πεθαίνουν εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία των μικροβιακών λοιμώξεων παγκοσμίως και είναι πιο επικίνδυνο για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις μπορούν μεν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αλλά σε περιπτώσεις βαριάς λοίμωξης, χρειάζεται νοσηλεία. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση του πνευμονιόκοκκου στα κοινά αντιβιοτικά.
Η αιτία για αυτό είναι η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί στον περιορισμό της δράσης τους, γιατί όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα αντιβιοτικό, το μικρόβιο για το οποίο προορίζεται μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς που να το κάνουν ανθεκτικό σε αυτό.
Γι’αυτό, λοιπόν, συνιστάται η προστασία των παιδιών μέσω εμβολιασμού, καθώς αν δεν ασθενήσουν δεν θα χρειαστούν και αντιβιοτικά

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου