Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Στρεπτόκοκκος (και Μότσαρτ)















Ο στρεπτόκοκκος ενδέχεται να σκότωσε τον Μότσαρτ.

Eκεί καταλήγει η έρευνα σχετικά με τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, μόλις στα 35 του χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 1791.

O στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο σφαιρικό που μοιάζει με κόκκο και διακρίνεται σε (α-) ή πρασινίζοντα, σε (β-) ή αιμολυτικό και σε (γ-) που δεν είναι παθογόνος. Ο (α-) βρίσκεται στο στόμα, στη μύτη και το φάρυγγα όλων σχεδόν των ανθρώπων και έχει μικρή παθογόνο δύναμη. Ο (β-) βρίσκεται στον φάρυγγα υγιών ατόμων και προκαλεί αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, λοίμωξη στο δέρμα, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία.













Οι λοιμώξεις από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο εμφαvίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά σχολικής ηλικίας (3-15 ετών) και μάλιστα κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες ο στρεπτόκοκκος ευθύνεται για το 40% των επεισοδίων φαρυγγίτιδας.
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Πιστεύεται ότι οι φορείς είναι σχεδόν απίθαvο να μεταδώσουν το στρεπτόκοκκο, ίσως λόγω του μικρού αριθμού των μικροοργανισμών στο φάρυγγα ή την εξαφάνιση τους από τις ρινικές εκκρίσεις.




















Η επίπτωση των δευτερογενών λοιμώξεων μέσα στην οικογένεια είναι αρκετά υψηλή. Υπολογίζεται ότι 25% των αδελφών και 5-20% των ενηλίκων μέσα στην οικογένεια ενός πάσχοντος από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα θα μολυνθούν με το στρεπτόκοκκο, και ότι 50-80% απ' αυτούς θα αναπτύξουν τη νόσο τις επόμενες εβδομάδες.

Το αποτελεσματικότερο μέτρο για τον περιορισμό των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πασχόντων. Η χορήγηση του αντιβιοτικού πολύ γρήγορα ελαττώνει τον αριθμό τωv στρεπτοκόκκωv στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά, εφ' όσον βελτιωθούν και κλινικά, μπορούν να επιστρέψουv στη σχολική τάξη 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Χαρά Σάρδη, Βιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου