Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ(Σ.Ε.Ν.)/ JUNIOR ACHIEVEMENT (JA) GREECE




Το ΣΕΝ/JA Greece είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και σε συνεργασία με το διεθνή -μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- οργανισμό Junior Achievement Worldwide.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το ΣΕΝ/JA Greece υποστηρίζεται από τα μέλη του τα οποία είναι επιχειρήσεις, ιδρύματα, φορείς αλλά και ιδιώτες. Βασικός του σκοπός είναι η προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.

Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία του Junior Achievement Worldwide, υλοποιεί προγράμματα επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υποστηρίζει τα σχολεία με εμπλουτισμό ύλης του μαθήματος του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Σύμβουλοι των προγραμμάτων είναι στελέχη από διάφορες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα οι οποίοι εθελοντικά συμβάλλουν ώστε οι μαθητές να διαγνώσουν δυνατότητες, ευκαιρίες, προκλήσεις-επιλογές, που ανοίγονται μπροστά τους για την επαγγελματική τους πορεία. Οι εταιρείες μέσα από τη συνδρομή των στελεχών τους, υποστηρίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών.

Τα προγράμματα «Η οικονομία και εγώ», «Μια επιχείρηση σε δράση», «Παγκόσμια Αγορά» απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου μέσα από τα οποία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το ρόλο τους μέσα στην ελεύθερη οικονομία και να σχεδιάζουν το βιογραφικό τους. Έχουν επίσης την ευκαιρία να ετοιμάζουν τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, να μαθαίνουν τους πόρους που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, να ερευνούν τη σημασία της ηθικής συμπεριφοράς στη δική τους ζωή και μέσα σε μια επιχείρηση και να αναλύουν τι είναι οι αγορές και με ποιο τρόπο επηρεάζουν τα κράτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης το ΣΕΝ/JA Greece από το 2007 εφαρμόζει σε μαθητές λυκείου, το βασικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» το οποίο αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα, μια αληθινή επιχειρηματική εμπειρία: τη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης, μέσα στην οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και υποχρεώσεις

Κατά το σχολικό έτος 2008-2009 το ΣΕΝ/JA Greece υποστήριξε συνολικά 7 προγράμματα, τα οποία έγιναν αποδεκτά από την εκπαιδευτική κοινότητα και υλοποιήθηκαν σε σχολεία δημόσια και ιδιωτικά πανελλαδικά, σε 2.000 μαθητές ηλικίας 14-16 που παρακολούθησαν τα προγράμματα.

Στα πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» διεξήχθη με επιτυχία το πρώτο Trade Fair - εμπορική έκθεση των προϊόντων ή υπηρεσιών των εικονικών επιχειρήσεων των μαθητών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (28 και 30 Απριλίου 2009 αντίστοιχα). Οι μαθητικές εταιρείες παρουσίασαν τις έξυπνες ιδέες τους, λίγο πριν τον τελικό διαγωνισμό για την τελειότερη εικονική επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου.

Η νικήτρια ομάδα από σχολείο της Θεσσαλονίκης ταξίδεψε στο μακρινό Bodo της Νορβηγίας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό Trade Fair. Βραβεία επίσης έλαβαν Γενικό Λύκειο από τις Σέρρες για το «Καλύτερο Περίπτερο» και Γενικό Λύκειο από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν».

Το ΣΕΝ/JA Greece οργάνωσε και τον ετήσιο πανελλαδικό διαγωνισμό για την καλύτερη εικονική επιχείρηση, όπου οι μαθητές παρουσίασαν τις πρωτότυπες προτάσεις τους για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικονικής επιχείρησης.Οι τελικοί του διαγωνισμού του Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Αcademy, στην Αθήνα.

Το πρώτο βραβείο για την «Αρτιότερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου από την περιοχή της Κατερίνης, οι οποίοι και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009, και κατέκτησε μία αξιόλογη θέση ανάμεσα στις 32 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν. Το δεύτερο βραβείο για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» κέρδισε το Γενικό Λύκειο από την Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε μαθητική ομάδα από Λύκειο της Καστοριάς, καθώς και το Α΄ Αρσάκειο Αθηνών.

Κύριος στόχος του ΣΕΝ/JA Greece για την επόμενη χρονιά είναι πρωτίστως η άριστη εφαρμογή των προγραμμάτων σε περισσότερα σχολεία ανά την Ελλάδα, και η υλοποίησή τους από περισσότερες ομάδες νέων.

Είναι, επίσης, η διασφάλιση της καλύτερης και άμεσης επικοινωνίας με τα μέλη του, μέσα από την έκδοση περιοδικής ηλεκτρονικής έκδοσης (newsletter), τη συμμετοχή σε συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικές με την επιχειρηματική ηθική και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, τη διοργάνωση σεμιναρίων, την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης, τη λειτουργία παγκόσμιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης μέσω του Junior Achievement Worldwide και τη λειτουργία δικού μας ηλεκτρονικού κοινωνικού δικτύου.

Διαρκείς στόχοι του αποτελούν η σύνδεση της επιχειρηματική κοινότητα με την εκπαίδευση, μέσα από την βοήθεια του εθελοντή στελέχους, καθώς και η αναγνώριση του Σωματείου ως κύριου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Ν.: http://www.sen.org.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου